Current Approaches to the Diagnosis and Diet Therapy for Cow’s Milk Protein Allergy in Infants

O.S. Niankovska

Abstract


The prevalence of allergic diseases is high among children, including infants. In this regard, the issues of timely prevention, diagnosis and treatment are extremely important. The gold standard for the diagnosis is provocative test. To prevent food allergy in children at high risk, and if the use of breast milk is impossible, it should be recommended to use hypoallergenic formula based on partial hydrolysis of the protein with oligosaccharides complex, which have proven positive effect in the first 4 months of life. For the elimination diet in cow’s milk protein allergy in bottle-fed babies, formulas on the basis of significant hydrolysis of protein should be used for 6–12 months. In case of their inefficiency and in severe allergies to cow’s milk protein, amino acid mixtures are recommended.


Keywords


infants; food allergy; atopic dermatitis; cow’s milk

References


Борисова И.В. Пищевая аллергия у детей / И.В. Борисова, С.В. Смирнова. — Красноярск: Изд-во КраcГМУ, 2011. — 150 с.

Schafer T. Epidemioligie der Nahrung smittel allergie in Europa / T. Schafer // Allergologie. — 2008. — Bd. 31, № 7. — P. 255-263.

Halken S. Prevention of allergic disease in childhood: clinical and epidemiological aspects of primary and secondary allergy prevention / S. Halken // Pediatr. Allergy Immunol. — 2004. — Vol. 15, Suppl. 16. — P. 4-5.

The Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy position statement: Summary of allergy prevention in children // Med. J. Australia. — 2005. — Vol. 182. — P. 464-467.

Охотнікова О.М. Атопічний дерматит у дітей: проблемні питання і шляхи їх вирішення / О.М. Охотнікова // Совр. педиатр. — 2010. — № 6. — С. 67-72.

Scurlock A. Food allergy in children / А. Scurlock, L. Lee, А. Burks // Immunol. Allergy Clin. North Am. — 2005. — V. 25, № 5. — Р. 369-388.

Wood R.A. The natural history of food allergy / R.A. Wood // Pediatrics. — 2003. — Vol. 111. — P. 1631-1637.

Management of cow’s milk protein allergy in infants and young children: an expert panel perspective / K.J. Allen, G.P. Davidson, A.S. Day [et al.] // J. Paediatr. Child. Health. — 2009. — Vol. 45. — P. 481-486.

Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: report of the NIAID-sponsored expert panel / J.A. Boyce, A. Assa’ad, A.W. Burks [et al.] // J. Allergy Clin. Immunol. — 2010. — Vol. 126. — P. 1-58.

EWGPAG. Cow’s milk protein allergy in children: a practical guide / C. Caffarelli, F. Baldi, B. Bendandi [et al.] // Ital. J. Pediatr. — 2010. — Vol. 15. — P. 36-45.

Bock S.A. Prospective appraisal of complaints of adverse reactions to foods in children during the first three years of life / S.A. Bock // Pediatrics. — 1987. — Vol. 79. — P. 683-688.

World Allergy Organization (WAO). Special Committee on Food Allergy. Diagnosis and Rationale for Action against Cow’s Milk Allergy (DRACMA) Guidelines / A. Fiocchi, J. Brozek, H. Schünemann [et al.] // Pediatr. Allergy. Immunol. — 2010. — Vol. 21, Suppl. 21. — P. 1-125.

IgE-mediated food hypersensitivity disorders / M. Gotua, N. Lomidze, N. Dolidze, I. Gotua // Georgian Med. News. — 2008. — № 157. — Р. 39-44.

Stinging insect hypersensitivity: a practice parameter update / J.E. Moffitt, D.B. Golden, R.E. Reisman [et al.] // J. Allergy Clin. Immunol. — 2004. — № 114. — P. 869-886.

Manifestations of milk allergy in infancy: clinical and immunologic findings / D.J. Hill, M.A. Firer, M.J. Shelton, C.S. Hosking // J. Pediatr. — 1986. — Vol. 109. — Р. 270-276.

Bjorksten B. The epidemiology of food allergy / B. Bjorksten // Curr. Opinion in Allergy Clin. Immunology. — 2001. — Vol. 1, № 3. — P. 225-236.

Chehade M. Oral tolerance and its relation to food hypersensitivities / M. Chehade, L. Mayer // J. Allergy. Clin. Immunol. — 2005. — Vol. 115. — P. 3-12.

Банадига Н.В. Атопічний дерматит з позиції педіатра / Н.В. Банадига // Здоровье ребенка. — 2008. — № 4. — С. 86-89.

Dietary prevention of allergic diseases in infants and small children. Part II: Evaluation of methods in allergy prevention studies and sensitization markers. Definitions and diagnostic criteria for allergic diseases / A. Muraro, S. Dreborg, S. Halken [et al. ] // Pediatr. Allergy Immunol. — 2004. — Vol. 14. — P. 196-205.

Охотникова Е.Н. «Аллергический марш»: связь поколений и эскалация аллергии у детей / Е.Н. Охотникова // Клін. імунол., алергол., інфектол. — 2008. — № 4. — С. 7-15.

Харчування дітей раннього віку: теорія і практика: Навчальний посібник / С. Няньковський, Д. Добрянський, Ю. Марушко [та ін.]. — Львів: Ліга-Прес, 2009. — 288 с.

Шаповникова Ю.Н. Пищевая аллергия и пищевая непереносимость: современный взгляд на проблему / Ю.Н. Шаповникова // Суч. гастроентерол. — 2008. — № 4. — С. 90-101.

Cow milk allergy within the spectrum of atopic disorders / D.J. Hill, D.G. Bannister, C.S. Hosking, A.S. Kemp // Clin. Exp. Allergy. — 1994. — Vol. 24. — Р. 1137-1143.

Рекомендації по веденню дітей з харчовою алергією до білка коров’ячого молока. Клінічні рекомендації / О.Г. Шадрін, С.Л. Няньковський, В.А. Клименко [та ін.] // Дитячий лікар. — 2012. — № 7. — С. 27-42.

Allergic colitis in exclusively breast-fed infants / C. Sierra Salinas, J. Blasco Alonso, L. Olivares Sanchez [et al.] // An. Pediatr. (Barc). — 2006. — Vol. 64, № 2. — P. 158-161.

The patch test, skin prick test, and serum milk-specific IgE as diagnostic tools in cow’s milk allergy in infants / T. Vanto, K. Juntunen-Backman, K. Kalimo [et al.] // Allergy. — 1999. — Vol. 54. — Р. 837-842.

Методичні рекомендації МОЗ України. Особливості діагностики та підходи до лікувально-профілактичного харчування дітей раннього віку з алергією до білка коров’ячого молока / Шадрін О.Г., Няньковський С.Л., Добрянський Д.О. [та ін.]. — ТОВ «Люди в білому», 2014. — 28 с.

Allergy to cow’s milk proteins: what contribution does hypersensitivity in skin tests have to this diagnosis? / Costa A.J., Sarinho E.S., Motta M.E. [et al.] // Pediatr. Allergy Immunol. — 2011. — Vol. 22. — Р. 133-138.

EAACI food allergy and anaphylaxis guidelines. Primary prevention of food allergy / A. Muraro, S. Halken, S.H. Arshad [et al.] // Allergy. — 2014. — Vol. 69. — Р. 590-601.

EAACI food allergy and anaphylaxis guidelines: diagnosis and management of food allergy/ A. Muraro, T. Werfel, K. Hoffmann-Sommergruber [et al.] // Allergy. — 2014. — Vol. 69 . — Р. 1008-1025.

Diagnostic Approach and Management of Cow’s-Milk Protein Allergy in Infants and Children: ESPGHAN GI Committee Practical Guidelines / S. Koletzko, B. Niggemann, A. Arato [et al.] // JPGN. — 2012. — Vol. 55. — P. 221-229.

Early dietary intervention with a mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of allergic manifestations and infections during the first two years of life / S. Arslanoglu, G.E. Moro, J. Schmitt [et al.] // J. Nutr. — 2008. — Vol. 138. — P. 1091-1095.

Early neutral prebiotic oligosaccharide supplementation reduces the incidence of some allergic manifestations in the first 5 years of life / S. Arslanoglu, G.E. Moro, G. Boehm [et al.] // J. Biol. Regul. Homeost. Agents. — 2012. — Vol. 26. — P. 49-59.

Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulae / F.R. Greer, S.H. Sicherer, A.W. Burks [et al.] // Pediatrics. — 2008. — Vol. 121. — P. 183-91.

Hypoallergenicity hydrolyzed whey formula / P.G. Giampietro, N.I. Kjellman, G. Oldaeus, [et al.] // Pediatr. Allergy Immunol. — 2001. — Vol. 12. — P. 83-86.

Результати багатоцентрового проспективного дослідження ефективності амінокислотної суміші у дітей грудного віку з тяжким атопічним дерматитом та алергією до білків коров’ячого молока / С.Л. Няньковський, О.Г. Шадрін, В.А. Клименко [та ін.] // Здоровье ребенка. — 2014. — № 4 (55). — С. 43-50.




DOI: https://doi.org/10.22141/2224-0551.2.1.62.1.2015.83414

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2016 CHILD`S HEALTH

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 

© Publishing House Zaslavsky, 1997-2018

 

 Яндекс.МетрикаSeo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru