DOI: https://doi.org/10.22141/2224-0551.6.74.2016.82130

Assessment of Nutritional Status of Grade 1–11 Schoolchildren in Lviv

S.L. Niankovskyi, I.P. Pasichniuk

Abstract


The article presents the results of studies on the features of nutritional status of 90 grade 1–11 pupils from comprehensive secondary schools in Lviv. It was found that in the majority of them, daily dietary intake was substantially unba­lanced, with excess of energy and proteins on the background of a lack of microelements and vitamins. Elementary school pupils with insufficient body weight (10 %) had energy supply deficit due to reduced consumption of fats, lack of micronutrients, vitamins. In contrast, among pupils of grades 5–8 and 9–11, 20 % of children had overweight associated with an imbalanced intake of important nutrients on the background of increased consumption of high-calorie foods. These investigations de­monstrate the need of nutritional correction and lifestyle modification in pupils to prevent metabolic disorders and their effects, improving health status.


Keywords


children; schoolchildren; food; nutrients

References


Боровик Т.Э. Клиническая диетология детского возраста / Т.Э. Боровик, К.С. Ладодо. — М.: МИА, 2008. — 606 с.

Бухановська Т.М. Стан здоров’я сучасних школярiв, шляхи його збереження та полiпшення / Т.М. Бухановська, Л.О. Мальцева, Л.В. Андрейчин // Україна. Здоров’я нацiї. — 2012. — № 1. — С. 44-51.

Квашнина Л.В. Кальций и его значение для растущего организма // Doctor. — 2003. — № 2. — С. 68-70.

Лук’янова О.М. Медико-соцiальнi аспекти збереження здоров’я дiтей, забезпечення їхнього гармонiйного фiзичного та iнтелектуального розвитку / О.М. Лук’янова // Журнал АМН України. — 2001. — Т. 7, № 3. — С. 408-415.

Лук’янова О.М. Проблеми здоров’я здорової дитини та науковi аспекти профiлактики його порушень / О.М. Лук’янова // Мистецтво лiкування. — 2005. — № 2. — С. 6-15.

Лук’янова О.М. Стан здоров’я дiтей молодшого шкiльного вiку та шляхи його корекцiї / О.М. Лук’янова // Перинатологiя та педiатрiя. — 2004. — № 1. — С. 3-5.

Резнiченко Г.I. Проблеми охорони здоров’я дiтей та пiдлiткiв в Українi / Г.I. Резнiченко, Ю.Г. Резнiченко // Современная педиатрия. — 2005. — № 2. — С. 25-28.

Сердюк А.М. Медична екологiя i проблема здоров’я дiтей / А.М. Сердюк // Журнал АМН України. — 2001. — Т. 7, № 3. — С. 437-449.

Няньковский С.Л., Яцула М.С., Сенкевич Е.М., Пасичнюк И.П. Медико-социальные особенности состояния здоровья школьников в Украине // Georgian Medical News. — 2014. — 5 (230). — 60-65.

Яцула М.С. Фактори ризику порушення адаптації першокласників до систематичного шкільного навчання // Педіатрія, акушерство та гінекологія. — 2011. — № 4 (73). — С.169-170.

Яцула М.С. Стан здоров’я першокласників, їх готовність до систематичного навчання в школі // Здоровье ребенка. — 2010. — № 3 (24). — С. 55-58.

Спиричев В.Б. Витамины и минеральные вещества в питании и поддержании здоровья детей / В.Б. Спиричев. — М., 2007. — 22 с.

Шадрiн О.Г., Дюкарева-Бездєнєжних С.В. Дефiцит макро- i мiкронутрiєнтiв у харчуваннi дiтей раннього вiку та шляхи його корекцiї // Перинатология и педиатрия. — 2010. — № 4 (44). — С. 69-74.

Children’s adaptations to a fat-reduced diet: the Dietary Intervention Study in Children (DISC) / L.Van Horn, E. Obarzanek, L. Friedman [et al.] // Pediatrics. — 2005. — Vol. 115, № 7. — P. 1723-1733.

Effects of fast-food consumption on energy intake and diet quality among children in a national householdsurvey / S.A. Bowman, S.L. Gortmaker, C.B. Ebbeling [et al.] // Pediatrics. — 2004. — Vol. 113, № 7. — P. 112-118.

Resnicow K. The relationship between breakfast habits and plasma cholesterol levels in schoolchildren / K. Resnicow // J. Sch. Health. — 2006. — № 61. — P. 81-85.

Role of dietary factors and food habits in the development of childhood obesity: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition / C. Agostoni, C. Braegger, T. Decsi [et al.] // JPGN. — 2011. — V. 52. — P. 662-669.

Szajewska H. Systematic review demonstrating that breakfast consumption influences body weight outcomes in children and adolescents in Europe / H. Szajewska, M. Ruszczynski // Crit. Rev. Food Sci. Nutr. — 2010. — № 50. — P. 113-119.

Trends of dietary habits in adolescents / L. Moreno, G. Rodriguez, J. Fleta [et al.] // Crit. Rev. Food Sci. Nutr. — 2010. — № 50. — P. 106-112.

U.S. Per Capita Food Supply Trends: More Calories, Refined Carbohydrates and Fats / J. Putnam, J. Allshouse, L. Kantor. — Washington, DC: Economic Research Service, US Department of Agriculture, 2002.




Copyright (c) 2016 CHILD`S HEALTH

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 

© Publishing House Zaslavsky, 1997-2019

 

   Seo анализ сайта